Hyvin hoidettu puutarha rentouttaa ja palkitsee

garden

Puutarhanhoidon tiedetään olevan yksi parhaista puuhista stressinlievitykseen. Tämä keväästä syksyyn mukaansatempaava ulkoharrastus antaa tekijälleen lähes äärettömät mahdollisuudet, sillä vain oma mielikuvitus on rajana siinä, minkälaiseksi haluaa oman pihansa muokata.

Kasvien kasvattaminen vaatii tietysti omistautumista ja pitkäjänteistä asennetta, mutta kauniin pihan kukoistaessa on jokaisen puurtajan helppo hymyillä. Ennen puutarhurin välineisiin tarttumista kannattaa lukea tietoa eri kasveista ja ottaa selville muutamia perusjuttuja, tai kysellä vinkkejä vaikka puutarhassa puuhastelua harrastavalta naapurilta tai sukulaiselta. Sitten vain kädet multaan!

Kukat piristävät pihaa

Erilaiset kukat tuovat pihalle väriä koko kesäksi. Valitessa kukkia omalle pihalle kannattaa ottaa huomioon omien lempivärien lisäksi pihan valoisuus: toiset kukat menestyvät paremmin aurinkoisessa pihassa, toiset taas suosivat varjoisia paikkoja. Kesäkukista hopea- ja vaalealehtiset pitävät paahteesta eniten, kuten myös kasvit, joiden lehdet ovat nukan tai vahan peittämät. Valitse siis aurinkoiselle pihalle esimerkiksi japaninkelloja, markettoja, naamiokukkia tai tähtisilmiä. Varjoisalle pihalle taas paremmin soveltuvat tummemmanvihreät ja suurilehtiset kukat, kuten ahkeraliisa, muratti, orvokki tai verbena. Tarkista, kuinka paljon kukat kaipaavat valoa pihaa suunnitellessa.

Pensasaidalla suojaa ja tyyliä

HedgePensasaita on yksi tärkeimpiä kotipuutarhan tyylin määritteleviä elementtejä. Valitsetko vain vähäistä hoitoa vaativan, luonnollisesti kasvavan pensasaidan, vai sopiiko pihasi tyyliin sittenkin muotoon leikattu pensasaita? Saisiko olla mieluummin marjakuusta vai kenties muodikasta valkopyökkiä? Pensasaitoja löytyy kaikenmuotoisia ja -korkuisia, ja sinun tehtäväksesi jää vain päättää, mikä parhaiten palvelee haluttua tarkoitusta. Laadukkaiden pensasaitojen kasvattajia on helppo löytää internetistä, joiden sivustoilta saat myös paljon lisätietoa eri lajikkeista ja niiden hoitamisesta sekä apua juuri sinun pihallesi parhaiten sopivan pensasaidan valitsemiseen.

Kasvimaalla kova työ palkitsee

Puutarhassa touhuamisesta erityisen innostuneille paras vaihtoehto on oma kasvimaa. Kasvimaa vaatii paljon hoitamista ja huomiota lähes päivittäin, mutta sadonkorjuun aikaan työ todella palkitsee, kun keittiö täyttyy itse kasvatetuista vihanneksista ja marjoista. Internet on pullollaan vinkkejä ja ohjeita kasvimaan luomiseen, jotka kannattaa lukaista onnistumisen takaamiseksi. Jos pihasi on pieni, harkitse lavaviljelyä. Ei pihaa ollenkaan? Ei hätää, sillä esimerkiksi tomaatit ja salaatti kasvavat erinomaisesti parvekelaatikossakin.